на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как

...
 на интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) показва как
Коментари Харесай

ЦИК пусна симулатор на гласуване с машина

 на интернет страницата на Централната изборна комисия (ЦИК) демонстрира по какъв начин се гласоподава посредством машина. Той е наличен за всички жители, които желаят да упражнят машинното гласоподаване, с цел да са готови за изборите за народни представители на 2 април. 

Симулаторът на машинно гласоподаване се намира в дясната част на уеб страницата на ЦИК. След като се избере, се отваря нова страница, на която се пресъздава машина. На нея е изписано " Избори за Народно заседание 2 април 2023 година ", както и " Поставете картата в долния отвор на машината ". " Картата " се намира в горния ляв ъгъл на екрана. С мишката тя би трябвало да се реалокира до " отвора " на машината. На устройството ще се появи бюлетината със лист с партии и обединения, без да се загатват наименованията им.  Има и алтернатива за връщане обратно, с цел да бъде изменен изборът. За избор на преференция са посочени и примерни номера на претенденти в дясната страна на бюлетината. След избора, има алтернатива " Преглед ", която се намира в най-долния десен ъгъл на бюлетината. 

В случай че не е маркирана партия, коалиция или самостоятелен претендент, алтернатива " Преглед " връща назад към " бюлетината ", с цел да бъде изработен избор. Ако изборът към този момент е изработен, натискайки алтернатива " Преглед ", се появяват  две благоприятни условия - за гласоподаване или за смяна на избора. При " Промени избора " гласоподавателят се връща още веднъж към бюлетината.  Ако е определена алтернатива " Гласуване ", вотът е извършен и гласоподавателят получава бюлетина от машинно гласоподаване, която би трябвало да се сложи в транспарантната кутия за бюлетини от машинно гласоподаване, която е визуализирана в лявата страна на екрана. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР